Kuk-Kunskap – några grunder

Andrologi

är det område inom medicinen som sysslar med de manliga könsorganen, deras funktioner och dysfunktioner. Andrologi finns inte som medicinsk specialitet i Sverige, saknar professur.

Förhuden

skall vara trång innan puberteten. Den vidgas av testosteronet. Cortisonkräm kan hjälpa till. Man skall absolut inte jobba på att vidga förhuden hos små barn. Då riskerar man sprickbildningar och ärrvävnad som verkligen kan ge problem.

Omskärelse

tillämpas inom bl.a. islam och judendom. Det innebär att man i späd ålder skär bort en bit av förhuden så att ollonet blottas. Troligen har dessa ursprungligen hygieniska orsaker. Omskurna män och deras kvinnor har väsentligt mindre frekvens av infektioner i underlivet. För mannen innebär det minskad känsel på ollonet. Dess hud kommer ju att nötas och därmed bli tjockare. För äldre män kan det leda till problem med minskad känsel, det krävs mycket nötning. En annan synpunkt är att det inte behöver vara ett problem om samlaget tar lite längre tid.

Pungens

cremastermuskulatur töjer sig för att testiklarna skall vara på rätt avstånd från kroppen och hålla 34 grader, en temperatur som är lagom för spermiebildning.

 

Könet

 • saknar underhudsfett - blir därför knottrigt

 • har många svettkörtlar samt ett särskilt hår för avdunstningens skull. Kraftigare, trekantiga strån, samma hårtyp finns under armarna

 • har mer pigment än övrig hud för att skydda mot värme (från den tid vi inte hade så mycket kläder på oss) Därför har män ofta mycket fräknar och pigmentprickar på penis.

Testiklar - spermier

Testiklarna börjar producera testosteron från den 12:e graviditetsveckan. Under några veckor är testosteronhalten mycket hög, för att sedan vara låg fram till förlossningen. I samband med amningen ökar åter testosteronproduktionen för att sedan snabbt dala till en djup svacka som varar fram till puberteten. Då kommer den stora testosteronduschen. Halten är nu dubbelt så hög som nånsin tidigare. Några år efter 20 börjar den sakta dala igen.

Spermiebildning

sker i testiklarna där testosteronhalten är hög. Tillför man syntetiskt testosteron (anabola steroider) höjs testosteronhalten i kroppen och spermieproduktionen avstannar. Detta kan leda till bestående infertilitet.

Varje dygn bildas c:a 150 miljoner spermier i långa rör (1,8 km) inne i testiklarna. Det tar 75 dygn för en spermie att mogna, de sista 5 dygnen tillbringar den i bitestiklarna. Spermier upptäcktes första gången år 1677 i ett mikroskop av holländaren och mikroskopkonstruktören Anton van Leeuwenhoek. Många teorier fanns om vad de var till för. Somliga ansåg att de frigjorde en andlig kraft som var nödvändig för befruktning. Andra menade att de innehöll hela det blivande barnet som sedan kunde mogna inne i kvinnans livmoder. År 1827 hade man bättre koll på deras roll i befruktningen och de små grodyngelliknande sakerna fick namnet spermatozoer.

 

 • Spermiernas huvuden kan ha olika form

 • Minst 60 spermier skall komma fram till ägget för att befruktning skall kunna ske.

 • En tanke är att ägget då väljer ut vem hon vill dela sig med. Det tycks som om

 • ägget rör sig, “dansar“, för de uppvaktande spermierna


Spermierna

lever 3-5 dygn (så länge sockret i motorn räcker). I bitestikeln kan spermier lagras i 11 dygn. Om det är långt mellan ejakulationerna minskar fertiliteten då den kommer att innehålla många döda spermier. Vart tar då de miljontals oanvända spermierna vägen? 30 % åker med i ejakulationen, ytterligare 30% följer med morgonurinen. De resterande 40 procenten vet vi inte riktigt, troligen upptas de i kroppen.

 

Utlösningen

blandas till i den övre delen av urinröret. Den består av

 • 5% spermier från testiklarna

 • 60% vätska från sädesblåsan

 • 30% vätska från prostatakörteln

 • 5% vätska från övre urinröret, här är den s.k. försatsen som smörjer upp systemet för utlösningen.

 • Sist i satsen finns enligt vissa forskare en vätska som de kallar “mördarvätska“, vars funktion skall vara att stänga vägen för senare satser. Den förste mannens sperma blir då den som kan ta sig fram.

 • Vätskorna blandas till vid emissionspunkten, “the point of no return“. När den är nådd kan utlösningen inte längre stoppas.

 

För tidig utlösning

ejaculatio praecox, är kliniskt sett en utlösning utan orgasm, sädesvätskan rinner bara ut. Det vi i vanligt tal kallar för en för tidig utlösning, att “det går för fort“ kan bero på många andra faktorer; nervositet, övertändning etc. Den problematiken kan ofta åtgärdas genom avslappningsövningar och träning av “stop-start-teknik“ vid onani.

 

Erektionen

Penis har tre svällkroppar. De två övre skall bli hårda. De undre är lite mjukare för att kunna släppa fram sädesvätskan genom urinröret. Vid erektion fylls svällkropparna med blod. Erektionsproblem kan bero på läckage, påverkan av alkohol eller andra droger, infektioner och vissa sjukdomar. Som exempel kan nämnas att öl innehåller östrogen. Mycket öl - lite erektion De vanligaste orsakerna är dock nervositet, prestationskrav och andra faktorer som sitter mer i huvudet än i underlivet. Skador på nervbanorna från hjärnan ner till underlivet kan också leda till impotens. (ryggmärgsskador)

De olika stånden
Man brukar skilja på tre typer av erektion:
 • Kåtståndet: Det som beror på att vi mentalt är “tända“ på en partner, därför att vi fantiserar om en sexuell situation eller för att vi konsumerar pornografi.

 • “Kupéståndet“: ett danskt uttryck som kommer av den för de flesta män välbekanta upplevelsen att kuken reser sig utan annan anledning än att det skaver i byxorna, t.ex. när bussen skakar på vägarna. Mekanisk stimulans på undersidan av ollonet kan ge erektion även hos ryggmärgskadade.

 • Morgonståndet: Ännu ett välbekant fenomen. Orsakerna kan vara: Att man vaknar i dröm. När man drömmer har man erektion, oavsett vad man drömmer om och man drömmer mer framåt morgonen. Att urinblåsan är fylld och trycker på känsliga ställen. Samt slutligen, att mannens testosteronproduktion är cyklisk med en topp på morgonen. Detta sista förutsatt att man sover på natten.

Storleken

Detta är ett evigt diskussionsämne och en källa till mycket oro för många män. Till att börja med kan vi konstatera av kvinnan har fler och ytligare känselreceptorer i den yttre tredjedelen av vaginan (Det gör ont nog ändå att föda barn). Om kuken är ett par centimeter längre påverkar alltså inte direkt hennes möjlighet att nå orgasm. Nåväl, här följer siffror:

 • Medellängden för en erigerad penis är ca 15 cm

 • 75% av alla män ligger mellan 13-18 cm

 • 95% av alla män ligger mellan  9-22 cm

 • 1% har över 22 cm, 4% ligger under 9cm.

 • Längden mäts från roten, på ovansidan penis.

Tjockleken

är ett mindre omskrivet kapitel. Kanske har den större betydelse egentligen. 75% av alla penisar är 8-12 cm i omkrets, medelvärdet är 10 cm. I slakt tillstånd är de flesta 6-10 cm. Tycker du att det låter mycket? Tag då ett måttband och mät din tumme: 6-7 cm.

 

I porrens värld görs stor sak av extremt långa kukar, någon lär t o m kunna slå knut på sin. Det finns förmågor som är mer användbara. Att ha en penis som mäter 35 cm är ett klart handikapp, precis som det inte är särskilt praktiskt att vara 240 cm lång eller ha 50 i skonummer.

 

I slakt tillstånd är penisarna mycket olika. En del har mycket förhud, andra lite. En del har penisar som i slakt tillstånd är mycket långa, andras penisar ser mycket små ut i duschen. Delvis är det en synvilla, en penis sedd ovanifrån ser mindre ut än den ses från sidan. Mest beror det på skillnaden i muskulatur. En kraftig muskulatur gör att penisen drar ihop sig i slakt tillstånd, en slappare muskulatur gör att den är nästan lika lång när den är slak som vid erektion.


Kommentarer
Postat av: REBECCA

Blir det inga nya inlägg snart? ;) vi väntar :D <3

2011-08-10 @ 23:24:38
Postat av: amanda

Hej allt bra ? :) gör du?

bloggen är tillbaka!! :D

2011-08-14 @ 12:10:08
URL: http://amandahhogefjord.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0